אברהם טנדלר, אוניברסיטת בר-אילן ורשות העתיקות

מערכות היישוב החקלאיות בגבעות מודיעין, מהתקופה ההלניסטית ועד לעת החדשה

אני תלמיד לתואר שלישי במחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכאולוגיה באונ' בר-אילן וארכיאולוג חופר-חוקר במרחב מרכז של רשות העתיקות. המחקר שלי, בהנחיית פרופ' בועז זיסו, מתמקד במערכות היישוב החקלאיות בגבעות מודיעין, מהתקופה ההלניסטית ועד לעת החדשה. מטרת המחקר המוצע הוא ליצור טיפולוגיה מוגדרת היטב למגוון השרידים הארכיאולוגים של מערכות ההתיישבות החקלאית שנסקרו ונחפרו באזור מודיעין. המכלולים הארכיאולוגים העיקריים והתרבות החומרית של כל מערכת יישוב יזוהו, יאופיינו וינותחו, תוך דיון בהקשרים הגיאוגרפיים-היסטוריים. המונח מערכת התיישבות חקלאית מתייחס כאן גם לאדריכלות וממצאים של היישובים עצמם וגם לרכיבים החקלאיים—מתקנים, חלקות, מדרגות חקלאיות ודרכים שבנוף המקיף את היישובים. רכיבים אלו הם השרידים של פעילות חקלאית אינטנסיבית לאורך כל תקופות ההתיישבות באתרים. מחקר זה ינסה לאפיין את השרידים של הפעילות החקלאית בתקופות השונות ולשייך רכיבים מסוימים של המערכות החקלאיות לשכבות מסוימות ביישובים.
מערכות ההתיישבות מהתקופות השונות התקיימו בסביבות גיאוגרפיות-היסטוריות שונות. הזיהוי המדויק והידע המפורט של כל סוג יישוב יביא להבנה מקיפה יותר של אותם סביבות עתיקות ולנסיבות והשלכות ההיסטוריות שלהם.
בבסיסו של המחקר המוצע יעמדו ההצגה והניתוח של פרויקטים ארכיאולוגים גדולים, חפירות ארכיאולוגיות קטנות וכן סקרים ארכיאולוגים שניהלתי באזור מודיעין. כל פרויקט כזה הניב כמות גדולה של מידע ארכיאולוגי מפורט על סוגי היישובים החקלאים השונים באזור מודיעין מהתקופה ההלניסטית ועד לעת החדשה.

Academia.edu

© אפריל 2019

אתר מבית WordPress.com. ערכת עיצוב: Baskerville 2 של Anders Noren.

למעלה ↑

%d בלוגרים אהבו את זה: